Služba s Městskou policií Orlová

Služba s městskou policií.

V pátek 28. června 2019 jsem se zúčastnil části směny s hlídkou městské policie. V tento den jsem očekával větší množství incidentů, hlavně v důsledku konce školního roku. Mé očekávání se nepotvrdilo. Na službu jsem nastoupil v 19:30 hod. Následně jsme řešili první případ. Při průjezdu od mototechny k poště si jeden ze strážníků všiml, že na zastávce u hypermarketu Albert někdo kouří. Nechápal jsem, jak si toho mohli všimnout. Cvik je cvik.

Mladého muže legitimovali (měl 16 let), upozornili jej, že jedná protizákonně a chtěli podat vysvětlení. Mladý muž hůře artikuloval, proto provedli dechovou zkoušku a naměřili 2,45 promile. Zavolali státní policii, neboť došlo k porušení zákona, a to podání alkoholického nápoje mladistvému. Než dojela státní policie, dali mladému muži opět dýchnout a nově měl 2,67 promile. Přesto, že případ převzala státní policie, tak nám administrace zabrala minimálně 30 minut.

Následně jsme plnili stálé i dočasné úkoly, mezi které patří: kontrola prostor letního kina, lesoparku, radarů, V. etapy, okrajových částí (Zimný důl, Poruba u samoobsluhy, Orlová- Město, Kopaniny, Becír). To se dělo po celou noc.Jen tyto stálé úkoly vystačí hlídce na většinu směny. Před jedenáctou hodinou nás zavolal dispečer, abychom zkontrolovali rušení nočního klidu hlasitou hudbou na ulici Žofinská. Po dojezdu na místo již nic nehrálo, ale hlasitě nás „vítal“ jeden ze spoluobčanů. Tedy vítal, řval: co tu chceme a podobně. I přes několikery výzvy k zanechání rušení nočního klidu, jeho aktivita neustávala. Došlo tedy ke zjištění totožnosti a dechové zkoušce.

Pán,23-letý, nadýchal 1,86 promile. Bylo rozhodnuto jej odvést na záchytnou stanici do Karviné. Neměl jsem tu čest do těchto míst nikdy zavítat. Dnes už alespoň vím, kde se tato instituce nachází.Po příjezdu zpět na služebnu museli o incidentu sepsat protokol.

Já jsem si mezitím povykládal s dispečerem a obsluhou kamerového systému. Dozvěděl jsem se, jak vše funguje, kde máme problémy apod. Po nějaké době jsme opět vyjeli do terénu. Strážníci mi ukázali některá problémová místa v Orlové, kde plní stálé nebo dočasné kontroly.Překvapilo mě, že vesta, kterou mají strážníci na sobě, má kolem pěti kilo a s touto zátěží konají veškeré zásahy. Většinu věcí se strážníci snaží řešit bezkonfliktně­.Pánové byli skvělí, vysvětlili mi plno záležitostí kolem městské policie, jejich služby apod.V průběhu mé služby jsem také zjistil, že máme ve městě docela dost odvážná děvčata, byla sama v noci v lesoparku.

Ví se o mně, že nejsem fanoušek městských policií, z toho důvodu, že stát přehrál bezpečnost občanů na města, která tato služba stojí nemalé peníze, jenž by se daly využít jinde. Pokud však stát nezmění své priority, tak jsem rád, že tyto muže máme a tito muži zákona mají můj obdiv, respekt. Moc jim všem děkuji, nejenom za možnost strávit službu s nimi, ale hlavně za to, co vše dělají pro lidi a město.

Noční služba podle strážníků byla klidná, mně se moc nezdálo. Rozloučili jsme se těsně před třetí hodinou ranní.

Ještě jednou Vám všem děkuji a přeji Vám co nejvíce klidných služeb.

Mgr. Miroslav Chlubna
zastupitel Města Orlová
5. července 2019